Verwijder eelt: Maak je voeten zomerproef!
Wat is eelt?
Eelt, oftewel callus, is een dikke laag met dode huidcellen (hoornlaag) van de opperhuid. Deze laag met dode huidcellen ontstaat doordat er langdurig druk of wrijving is op de huid. Voorkeursplekken zijn de voeten en handen. Eelt beschermt je huid op plekken die veel wrijving hebben. Het voorkomt dat de huid daar dun wordt en dat er wondjes ontstaan. Je kunt eelt zien als een witte of gele laag op de huid die hard aanvoelt. Wanneer het eelt in contact komt met water, wordt het eelt zacht en kunt je het makkelijk verwijderen.
Waardoor ontstaat eelt?
Wrijving en druk zijn de belangrijkste redenen bij eeltvorming. Behalve aan de handen en voeten kan het ook regelmatig worden aangetroffen aan de zijkanten van de tenen. Dit komt door slecht passende schoenen of door veel schuiven in de schoenen, bijvoorbeeld tijdens sporten. Op de tenen kunnen op den duur ook kleine eeltplekken ontstaan die als pijnlijk kunnen worden ervaren. Dit zijn likdoorns.
Hoe verwijder je eelt?
Het is niet noodzakelijk om eelt te verwijderen, maar vanuit cosmetische oogpunt zijn er veel makkelijke manieren om dit thuis zelf te doen. Begin altijd eerst met het zacht maken van het eelt. Dit doe je door het eelt in warm water te laten weken. Het eelt is daarna makkelijker en sneller te verwijderen. Hieronder geven we je een paar makkelijke manieren om eelt te verwijderen.
Eeltvijl of eeltrasp
Als het eelt zacht is geworden, kun je met een eeltrasp of eeltmesje de dikste lagen eelt verwijderen. Wanneer je het meeste eelt hiermee hebt verwijdert, pak dan een eeltvijl om het laatste beetje eelt te verwijderen en de huid glad te vijlen. Deze methode is ook geschikt om oudere en dikkere eeltlagen weg te halen.
Scrub je voeten met een grovere korrel
Je hoeft niet altijd last te hebben van veel eelt, soms kunnen er ook bepaalde plekken meer verhoornd zijn. Voor deze plekken met weinig eelt voldoet een scrub vaak voldoende. Gebruik een scrub met een grove korrel, want met een kleine korrel kun je eelt niet voldoende verwijderen. Maak ronddraaiende bewegingen over de eeltplekken, totdat de huid zachter aanvoelt. Je haalt met de scrub op een zachte manier dode huidcellen weg, waardoor je huid weer glad wordt.
Wat is een likdoorn?
Een likdoorn, oftewel een eksteroog of clavus, is een pijnlijke eeltknobbel op een voet of teen. Een likdoorn is een ringvormige plek met daarin een diep (pijnlijk) centrum.
Waardoor ontstaat een likdoorn?
Een likdoorn ontstaat door een constante druk op een bepaald punt van de huid door schoenen, overgewicht de stand van de voeten. Voorkeursplekken zijn voetzolen en tenen.
Hoe behandel je een likdoorn?
Een likdoorn bestaat net als eelt uit een laag met hoorncellen (dode huidcellen). Om de likdoorn te behandelen moet je de hoorncellen verwijderen. Dit kun je doen door een pleister met salicylzuur op de likdoorn aan te brengen. Hierna kan de likdoorn worden verwijderd met een mesje of speciaal lepeltje (eventueel door de dermatoloog).
Verzorg je voeten met een voetencrème
Na het verwijderen van het eelt is het fijn om je voeten in te smeren met een verzorgende voetencrème. Kies een voetencrème die urea bevat. Urea zorgt voor een afschilferende werking van de hoornlaag. Op deze manier houdt je de huid soepel en voorkom je uitdroging.
Door onze tips te volgen zullen je voeten zomerproef worden! Gebruik eerst een eeltvijl en en rasp om de meeste eelt te verwijderen. Je kunt eventueel een scrub gebruiken om de velletjes te verwijderen. Smeer je voeten geregeld in om het zachte resultaat te behouden. Kijk voor alle genoemde producten op onze webshop!