Acne door mondkapje: tips om Maskne te voorkomen
Bemerk je steeds meer irritatie op je huid, of zelfs meer puistjes en acne? Dan ben je niet de enige! Steeds meer mensen krijgen last van ‘maskne’: acne door het dragen van een mondkapje. En hoewel het dragen van een mondkapje er nu gewoon even bij hoort, worden we natuurlijk niet vrolijk van de maskne die erbij komt kijken!
We geven je dan ook graag wat praktische maskne tips, die ervoor zorgen dat je maske kunt voorkomen én behandelen. Maar laten we eerst eens kijken naar wat maskne eigenlijk precies is, en hoe je het kunt herkennen.
Wat is maskne?
Veel mensen krijgen last van acne door het dragen van een mondkapje: en deze aandoening wordt ook wel maskne genoemd. Je kunt maskne herkennen aan de kleine witte puistjes, roodheid, bultjes en irritatie. Je zult de maskne vooral rondom de mond, en aan de randen van het mondkapje ontdekken. Hoe vaker en langer je een mondkapje draagt, hoe heftiger de maskne aanwezig kan zijn.
Hoe ontstaat maskne?
Je huid is het dragen van een mondkapje natuurlijk niet gewend. Omdat we binnen het mondkapje in- en uitademen, produceren ineens meer zweet en vocht op deze plek. Het geproduceerde vocht heeft vervolgens geen manier om te ontsnappen, en blijft onder het mondkapje ‘broeden’. Een combinatie van de lichte temperatuurstijging, de verhoogde olieproductie én het gebrek aan frisse buitenlucht maakt de huid onder je mondkapje een walhalla voor bacteriën. Maar nog belangrijker: het vuil dat normaal van onze huid afgedreven wordt door zweet, blijft door de verhoogde olieproductie op de huid liggen.
Bacteriën, vuil en zweet zorgen ervoor dat er makkelijker puistjes ontstaan. De constante wrijving van het mondkapje kan er vervolgens voor zorgen dat de puistjes verergeren, en vuil dieper in de poriën wordt geduwd. Het resultaat? Een huid vol onzuiverheden en irritatie.
Tips om maskne te voorkomen
Fijn om te weten hoe maskne veroorzaakt wordt natuurlijk, maar nog belangrijker: hoe kun je het voorkomen? We geven je een aantal praktische tips om maskne te voorkomen!
1. Reinig je gezicht vaker
Waar je het reinigen van je gezicht normaal misschien wel eens vergeet, is het nu dubbel zo belangrijk! Een goede reiniging van je huid is namelijk dé manier om maskne te voorkomen (en uiteindelijk genezen). Maak je huid dus goed schoon voordat je het mondkapje op doet, en herhaal dit proces nog eens wanneer je het mondkapje weer afdoet. Gebruik een goede gezichtsreiniger die bij je huidtype past om de poriën goed schoon te hebben en overtollig talg te verwijderen.
2. Houd je huid gehydrateerd
Omdat er flink wat vocht onder het mondkapje verloren gaat, maakt je huid meer talg aan. Probeer de talgproductie laag te houden door je huid goed te hydrateren. Drink veel water, en gebruik een goede crème om je huid na het reinigen extra te hydrateren.
3. Draag geen make-up
Probeer daarnaast het dragen van make-up onder het mondkapje te vermijden. Make-up zoals foundation verstopt de huid, en maakt de kans op irritatie en ontstekingen groter. Wil je toch liever make-up dragen? Gebruik dan een minerale make-up: deze verstopt de huid niet!
4. Was je mondkapje iedere dag
Heb je een herbruikbaar mondkapje? Was het dan iedere dag. Zo voorkom je dat het een ware broeihaard voor bacteriën wordt.
Extra tip: ga daarnaast ook eens op zoek naar een mondkapje van zijde of katoen. Deze materialen irriteren je huid minder en ademen beter! Sterker nog: zijde heeft een antimicrobiële werking, waardoor het je poriën niet verstopt!
Hoe kun je maskne behandelen?
Ben je niet op tijd om de maskne te kunnen voorkomen, en is het hoog tijd om de maskne te behandelen? Volg deze stappen dan:
Stap 1: Scrub de huid om dode huidcellen te verwijderen. Heb je erg veel last van maskne, gebruik dan ook een reiniger met o.a. salicylzuur om de poriën extra diep te reinigen.
Stap 2: Gebruik een kalmerende toner voor een hydratatie boost.
Stap 3: Kalmeer de huid met een hydraterende maskne creme.
Stap 4: Wil je sneller resultaat zien? Gebruik dan een spot treatment om puistjes en andere onzuiverheden te behandelen én het herstelproces te versnellen.
Zorg goed voor jezelf, en geef je huid wat extra liefde in deze gekke tijden!
Reacties
Door Rowena van Staveren, 10 mei 2021
Goedemorgen,<br />
<br />
De stappen staan verkeerd in ons blog. Ik zal dit direct aanpassen.<br />
<br />
Stap 1: Reinig. Stap 2: Gebruik een toner om de huid te hydrateren en neutraliseren. Stap 3: Een hydraterende crè...
Goedemorgen,
De stappen staan verkeerd in ons blog. Ik zal dit direct aanpassen.
Stap 1: Reinig. Stap 2: Gebruik een toner om de huid te hydrateren en neutraliseren. Stap 3: Een hydraterende crème om de huid te kalmeren. Stap 4: Optioneel een spot-treatment.
Een spot-treatment is een product wat alleen op de puistjes werkt. Het product (bijvoorbeeld La Roche-Posay Effaclar A.I.) gebruik je lokaal op het geïrriteerde gebied op het gezicht. Dit zal helpen de puistjes en irritaties te herstellen.
Door Dr. Oei-Tan, arts, 7 mei 2021
begrijp ik het goed, dat onze patient eerst een creme (stap 2) en daarna een toner (stap 3) moet ?
en wat is een spot-treatment?